Pensioen & U

Nummer 15 - mei / juni 2023

Openingsartikel

Nieuwsberichten
• Inspraak
• Gespensioneerdenvereniging
• Inzicht
• Jaarverslag
• Van het bestuur

Thema artikel

In gesprek
Toine van der Stee,
Heleen Kroon en
Jan Alberts

Service en informatie
• Scheiding en dan?
• Nabestaandenpensioen
• Betaaldata
• Contact

Pensioen in cijfers

Pensioen & U

Nummer 15 - mei / juni 2023

Openingsartikel

Na jaren van stilstand pensioenen weer in de lift

Afgelopen december zagen gepensioneerden van Pensioenfonds UWV de pensioenverhoging (2,57%) van 2022 in één klap terug op hun bankrekening. Een maand later kwam er nog eens 7,5 procent extra bij: de verhoging per 1 januari 2023. Het pensioen is daarmee in korte tijd met iets meer dan 10 procent gestegen. De werkende deelnemers kregen in totaal 4,4 procent pensioenverhoging, wat gelijkstaat aan de gezamenlijke cao-loonstijgingen 2021 en 2022.

‘Het bestuur is blij dat ze de uitkeringen konden verhogen’, vertelt Arnold Andriessen, werkzaam op het bestuursbureau van het pensioenfonds. ‘Door regelgeving was het de afgelopen jaren niet mogelijk om de pensioenen te verhogen. Omdat we goede beleggingsresultaten boekten en de pensioenpot groeide, was dat lastig te begrijpen voor gepensioneerden. Zij zagen als gevolg van de inflatie hun bestedingsruimte juist teruglopen.’

Het effect van deze verhogingen op de verschillende groepen deelnemers voor de periode tot 1 januari 2026 is verschillend per leeftijdsgroep. ‘Wij kijken niet verder vooruit omdat wij op die datum waarschijnlijk overgaan naar een nieuwe pensioenregeling. Voor gepensioneerden is het effect positief: zij krijgen er direct geld bij. Voor de jongere deelnemers blijft er juist minder geld over in de pot’, zegt Arnold. ‘Dit nadelige effect is volgens onze berekeningen heel klein. Ze hebben nog heel veel jaren om pensioen op te bouwen.’

2022 gaat de boeken in als een ‘bijzonder jaar’ voor Pensioenfonds UWV. Mede als gevolg van de oorlog in Oekraïne en de stijgende prijzen voor grondstoffen gingen de beurzen wereldwijd onderuit. De beleggingsresultaten waren daardoor dit jaar negatief: -18 procent. Per saldo werd de pensioenpot dus kleiner. Tegelijkertijd bestreden de centrale banken de torenhoge inflatie door het renteniveau op te krikken. De gemiddelde rente is in 2022 gestegen van 0,5 naar 2,6 procent.

Een hogere rente betekent dat pensioenfondsen minder geld in kas hoeven te hebben om aan hun toekomstige verplichtingen te kunnen voldoen. ‘Daarmee is de beleidsdekkingsgraad eind 2022 gestegen tot boven de 120 procent’, legt Arnold Andriessen uit. ‘En dat heeft de weg vrijgemaakt voor beide pensioenverhogingen. Dat wij de pensioenen eerder niet konden verhogen, kwam door de steeds maar dalende rente. Daardoor stegen de verplichtingen van het fonds harder dan de beleggingen.’

De pensioenverhoging per 1 januari 2022 is met terugwerkende kracht uitgevoerd. Dat had een bijzondere reden. De beleidsdekkingsgraad, de gemiddelde dekkingsgraad in de afgelopen 12 maanden, was op 30 september 2021 nog te laag om de pensioenen te mogen verhogen. Maar de overheid versoepelde vanaf 1 juli 2022 de regelgeving: een pensioenverhoging werd daarmee mogelijk bij een dekkingsgraad van boven de 105 procent. ‘In samenspraak met de cao-partijen hebben we daar vervolgens werk van gemaakt’, aldus Arnold.

Voorwaarden

Aan die versoepeling, die vooruitloopt op de aanstaande nieuwe pensioenwet, zat wel een aantal voorwaarden verbonden. Een van die voorwaarden was dat het fonds de verhoging kan onderbouwen voor álle deelnemers, dus zowel voor de gepensioneerden, de werkenden, als de slapers die geen pensioen meer opbouwen maar die nog wel pensioen hebben staan bij het fonds. ‘Het bestuur heeft goed gekeken naar de belangen van alle deelnemers, en heeft daarvoor de nodige berekeningen gemaakt’, zegt Arnold.

Voor de berekeningen baseert het pensioenfonds zich op de duizenden scenario’s gepubliceerd door De Nederlandsche Bank over de verwachte ontwikkelingen van prijzen, lonen, rente en rendementen.  Een uitgebreide toelichting op onder andere de generatie-effecten staat op de website van het fonds.Ook voor de verhoging per 1 januari 2023 heeft het bestuur gebruikgemaakt van de versoepelde regels. Zouden de regels niet versoepeld zijn, dan kwam de verhoging per 1 januari 2023 voor gepensioneerden uit op 5 procent en voor de actieven op slechts 0,78 procent. Pensioenfonds UWV stuurde alle deelnemers over beide verhogingen een brief. Voor de generatie-effecten is daarbij verwezen naar de toelichting op de website van het fonds.

Hoge inflatie

Waarom blijft de pensioenverhoging achter bij de veel hogere inflatie van de afgelopen tijd, vragen veel gepensioneerden zich af. Als de verhoging, net als bij sommige andere fondsen, volledig gebaseerd zou zijn op de consumentenprijsindex, dan zou de verhoging in één klap meer dan 17 procent kunnen zijn geweest. Arnold wijst op het pensioenreglement. Hierin staan de pensioenafspraken die de cao-partijen hebben gemaakt en dat de verhoging maximaal 7,5 procent per jaar mag zijn.

Arnold Andriessen is sinds 1 april 2017 werkzaam op het bestuursbureau van Pensioenfonds UWV. Hij is dit jaar met name verantwoordelijk voor het opstellen van het jaarverslag van het fonds. Eerder bekleedde hij de functies van hoofd Pensioenzaken en hoofd Finance & Risk. Vanaf 2000 is hij werkzaam in de pensioenwereld met werkgevers als Vendex KBB (het huidige Maxeda) en Interpolis/Achmea. Arnold gaat dit voorjaar zelf met pensioen.


Nieuwsberichten

Inspraak

App mee met Pensioenfonds UWV

Bij Pensioenfonds UWV vinden we uw mening belangrijk. Daarom organiseerden we tot nu toe altijd panels, waarbij u kon aanschuiven om uw visie te geven. We starten ook een WhatsApp-panel, waarbij u, samen met 15 andere gepensioneerde deelnemers uw mening kunt geven over de communicatie van het pensioenfonds. Wilt u deelnemen aan de eerste groep? Stuur een e-mail naar info@uwvpensioen.nl en vermeld daarbij: WhatsApp-panel. Dan nemen we contact met u op.


Gepensioneerdenvereniging

Uitleg over nieuwe pensioenstelsel

De Gepensioneerdenvereniging UWV (GVU) kreeg tijdens haar jaarvergadering in april uitgebreide uitleg over de komst van het nieuwe pensioenstelsel. De GVU heeft als doel om de (financiële) belangen van gepensioneerden te behartigen. Tijdens de jaarvergadering waren zo’n vijftig leden aanwezig, onder wie de bestuursleden Jaap de Kat en Joris Wijnekus. Zij hebben tevens namens de gepensioneerden zitting in het verantwoordingsorgaan, dat beoordeelt of het bestuur het beleid juist heeft uitgevoerd en adviseert over een aantal beleidsthema’s.

Procesbegeleider Albert Smolenaers (foto) verzorgde tijdens de vergadering een presentatie waarbij ook UWV-adviseur Marianne van Tol en namens de vakorganisaties Noach van Beusekom aanwezig waren. Bestuursvoorzitter van het pensioenfonds, Toine van der Stee, beantwoordde vragen uit het publiek. In afwachting van de politieke besluitvorming en de keuzes van de werkgever en vakorganisaties over de invulling van de nieuwe pensioenregeling schetste Albert vooral de projectstructuur en de voortgang. Ook ging hij in op de door de cao-partijen uitgesproken intentie om de huidige pensioenen in te varen, dus volledig over te hevelen naar de nieuwe pensioenregeling, en de relatie met de toegekende verhogingen. Daarnaast vond de nodige discussie plaats over de (formele) rol van gepensioneerden en die van de GVU in het bijzonder, in het besluitvormingsproces. En is stilgestaan bij het belang van een goed en tijdig geïnformeerde vertegenwoordiging van de gepensioneerden in dit verband.

Wilt u graag uw stem laten horen over bijvoorbeeld de nieuwe pensioenwet? Dat kan via een lidmaatschap van de GVU. Via het zogeheten hoorrecht zal de GVU de belangen van de gepensioneerden inbrengen bij het pensioenfonds en de cao-partijen.

De kosten voor een lidmaatschap bedragen 12 euro per jaar. Aanmelden kan via de administrateur van de GVU, Frans Boulé. Hij is telefonisch bereikbaar via 072 582 44 57 of per e-mail: gvu@hetnet.nl. Voor meer informatie, bezoek de website: gepensioneerdenvereniginguwv.nl.


Inzicht

Raadpleeg het beleggingsplan 2023

Ieder jaar maken wij een beleggingsplan. Hierin staat wat het fonds doet op het gebied van beleggen of risicomanagement. Ook geven we aan hoe verantwoord onze investeringen zijn. Wilt u in één overzicht zien wat de belangrijkste ontwikkelingen zijn? Ga naar: uwvpensioen.nl/beleggingsplan. Hier staat ook een verwijzing naar ons volledige beleggingsplan.


Jaarverslag

‘Goed op weg’

Traditiegetrouw publiceert Pensioenfonds UWV in het voorjaar het jaarverslag. Dit jaar is het thema ‘goed op weg’. Dat heeft onder meer betrekking op de voorbereidingen die in volle gang zijn voor de komst van de Wet Toekomst Pensioenen. Ook intern is de organisatie op de goede weg; het bestuur, het verantwoordingsorgaan en de raad van toezicht zijn op volle sterkte en vormen een goede afspiegeling van alle deelnemers.

In totaal heeft het fonds eind 2022 een kleine zestigduizend deelnemers. De beleidsdekkingsgraad van het fonds, de gemiddelde dekkingsgraad over de afgelopen twaalf maanden, is in 2022 van ruim 106 procent gestegen tot ruim 120 procent. In het jaarverslag staat een uitgebreide toelichting op de financiële resultaten. Het jaarverslag wordt begin juni gepubliceerd op de website van Pensioenfonds UWV. U vindt deze dan op uwvpensioen.nl/jaarverslagen.


Van het bestuur

Volop in beweging

We leven in economisch roerige tijden. Daar kunnen we als pensioenfonds niet omheen. Onze beleggingen en zelfs de obligaties daalden het afgelopen jaar fors in waarde. Maar omdat de rente steeg en omdat we voldoende spek op de botten hebben, konden we in korte tijd het pensioen twee keer indexeren. Daarmee is een langgekoesterde wens van veel van onze gepensioneerde deelnemers in vervulling gegaan.

Zoals u heeft gehoord is ook de pensioenwereld volop in beweging. Samen met de cao-partijen en werkgever UWV willen we op 1 januari 2026 overstappen op het nieuwe pensioenstelsel. Alles gaat op de schop en de komende tijd moeten nog veel keuzes worden gemaakt over de verdere inrichting van de regeling. Daarnaast treffen we allerlei voorbereidingen voor een soepele transitie.

Het wordt de komende decennia een grote uitdaging om voor iedereen een levenslang goed pensioen te garanderen. Toch verwacht ik dat de gevolgen van de transitie zeker voor onze huidige gepensioneerden klein zullen zijn. En uiteraard hebben we volop aandacht voor de oudedagsvoorziening van de jongere deelnemers in ons fonds.

Toine van der Stee, bestuursvoorzitter van Pensioenfonds UWV


Thema artikel

De risicobereidheid van de deelnemers in kaart gebracht…

Hoe is het gesteld met de risicobereidheid van deelnemers van Pensioenfonds UWV? Een onderzoek onder de deelnemers laat zien welke toekomstige keuzes zij willen maken met hun pensioengeld. Belangrijkste conclusie: grosso modo wilt u weinig risico lopen.

Wie de uitkomsten van het onderzoek bekijkt, ziet dat deelnemers van Pensioenfonds UWV minder risico’s willen nemen dan de gemiddelde Nederlander. Dat geldt zowel voor de werkenden als voor de gepensioneerden, dus voor zowel de oudere deelnemers als voor de jongeren. Die laatste groep durft overigens iets makkelijker in risicovollere financiële producten zoals aandelen te stappen.

Begin dit jaar nam ruim 6 procent van alle deelnemers van het fonds deel aan het online onderzoek naar risico-bereidheid. Zij kregen een aantal situaties voorgelegd met de vraag hoeveel risico ze willen én kunnen lopen. De combinatie van die twee uitkomsten bepaalt de risicobereidheid van de betreffende deelnemer.

Nauwkeuriger beeld
Zo’n risicobereidheidsonderzoek vindt bij Pensioenfonds UWV om de drie jaar plaats. De resultaten komen overeen met de uitkomsten van het vorige onderzoek. Het fonds gebruikt ze onder andere om het beleggingsbeleid te bepalen. ‘Deze laatste resultaten zijn ook belangrijk voor de nieuwe pensioenregeling die er aankomt in het nieuwe pensioenstelsel’, zegt Stephan Heuvelmans, hoofd Pensioenzaken bij Pensioenfonds UWV. ’Een belangrijk vraagstuk is hoeveel risico de deelnemer kan en wil nemen. Als we dat weten, kunnen we de  keuzes maken die zo goed mogelijk passen bij de deelnemers.’

Voor een nog nauwkeuriger beeld gaat het fonds via panels in gesprek met een selectie actieve deelnemers en gepensioneerden in verschillende leeftijdsgroepen. Wilt u daaraan deelnemen? Stuur dan een e-mail naar communicatie@uwvpensioen.nl. Daarnaast is een vergelijking met de risicobereidheid van deelnemers van andere pensioenfondsen in de maak. Voor de zomer volgt ook nog een beleggingsstudie die de risico’s gedetailleerd in kaart brengt.

Goede uitkering
Pensioen en risico nemen zijn twee zaken die in de ogen van veel mensen moeilijk samengaan, weet Stephan. ‘Maar geen risico nemen is onmogelijk als je tot een goede uitkering wilt komen. We moeten dus een balans vinden tussen de bereidheid om risico’s te nemen en onze wens om voor iedereen tot een goed pensioen te komen. Vervolgens is het aan ons bestuur om goed uit te leggen waarom onze keuzes goed aansluiten bij de wensen van onze deelnemers.’

Het blijft volgens Stephan altijd lastig om risicobereidheid exact te meten. ‘Zo zal het moment waarop het onderzoek plaatsvindt een rol kunnen spelen, zeker nu we leven in economisch onzekere tijden met een hoge inflatie. Daarnaast is ieders persoonlijke situatie en de afhankelijkheid van het pensioen natuurlijk anders. We proberen hier zo goed mogelijk rekening mee te houden.’

…om de juiste beleggingskeuzes te maken voor een goed rendement

Op basis van een uitgebreide beleggingsstrategie bepaalt Pensioenfonds UWV hoe het het opgebouwde pensioengeld  investeert. Met de nieuwe pensioenwet in aantocht kan het fonds de beleggingsportefeuille per leeftijdscategorie gaan inrichten. Het risicobereidheidsonderzoek geeft richting.

Iemand die nu met pensioen gaat, maakt aanspraak op het viervoudige van de premie die is ingelegd door zowel de werknemer als de werkgever. Jacob Schoenmaker, hoofd Beleggingen bij Pensioenfonds UWV, durft dan ook de stelling aan dat mensen eerder beleggen dan werken voor hun pensioen. ‘Zonder beleggingen zouden mensen niet pakweg één dag in de week voor hun pensioen moeten werken, maar drie of vier dagen.’

Een algemene vuistregel bij beleggen is: hoe hoger het rendement op de lange termijn, hoe groter de fluctuaties op de korte termijn. ‘Simpel gezegd heb je als belegger dus de keuze tussen een zeker en laag rendement en een onzeker en naar verwachting hoger rendement’, verwoordt Jacob. Zo bedraagt het rendement op aandelen over een langere periode gemiddeld 9 procent per jaar.

In de beleggingswereld is het een veelgehoorde uitspraak dat je de leeftijd van een deelnemer kunt vertalen naar het percentage obligaties in de beleggingsportefeuille. Dus iemand van tachtig jaar heeft voor het leeuwendeel obligaties met een gegarandeerde opbrengst, terwijl jongere deelnemers juist meer aandelen hebben om hun kapitaal sneller te kunnen laten groeien.

Wensen van jongeren
Na drie voorspoedige beleggingsjaren gingen in 2022 de aandelenkoersen wereldwijd fors onderuit. Pensioenfonds UWV zag de waarde van de beleggingsportefeuille met een kleine 18 procent dalen. Ondanks deze verliezen steeg de dekkingsgraad, want door de sterke rentestijging hoeft het fonds minder geld in kas te houden om aan alle toekomstige verplichtingen te voldoen.

Om risico’s te spreiden, stoppen pensioenfondsen niet alle eieren in één mandje. Zo heeft Pensioenfonds UWV staatsobligaties van westerse landen. Maar het fonds belegt ook in opkomende economieën. Daarnaast zijn er investeringen in vastgoed en hypotheken en in bedrijven over de hele wereld.

Meer ruimte

Het fonds gaat met de beleggingskeuzes voor het pensioengeld niet over één nacht ijs. De komst van het nieuwe pensioenstelsel geeft de beleggers meer ruimte om per leeftijdscategorie andere beleggingskeuzes te maken. Pensioenfonds UWV zal naar verwachting een groter onderscheid gaan maken tussen de wensen van jongeren en ouderen. ‘Zeker voor de eerste groep is dat: iets meer risico nemen’, zegt Jacob.

Het pensioenakkoord betekent de grootste pensioentransitie die ooit in de wereld heeft plaatsgevonden. Toch zijn de gevolgen voor de beleggingen van Pensioenfonds UWV naar verwachting beperkt. ‘Het doel van ons beleggingsbeleid blijft hetzelfde; dat is een goede voorziening voor de oude dag van iedere deelnemer’, besluit de beleggingsexpert.


In gesprek

Gepensioneerden in gesprek met de bestuursvoorzitter van Pensioenfonds UWV Toine van der Stee

Het zijn roerige tijden in pensioenland. Het nieuwe pensioenstelsel, dat in aantocht is, roept vele vragen op. Waar blijven de opgebouwde tegoeden en welke stem hebben gepensioneerden bij de overgang? Ondanks de vele besluiten die de politiek, de sociale partners, de werkgevers en de pensioenfondsen nog moeten nemen de komende jaren gaat bestuursvoorzitter Toine van der Stee openhartig in gesprek met medegepensioneerden Heleen Kroon en Jan Alberts.

Jan Alberts: ‘Ik vond met pensioen gaan razend lastig, echt afkicken. Toen mijn vrouw twee jaar later met pensioen ging, voelde het beter. Inmiddels heb ik echt wel het gevoel dat ik niks meer móét doen.’

Toine van der Stee: ‘Toen ik met pensioen ging, voelde het als spijbelen. Inmiddels hecht ik aan mijn vrije tijd en heb ik een eerste kleinkind. Maar ik blijf ook graag een aantal dagen in de week bestuurlijk actief.’

Heleen Kroon: ‘Dat gevoel van spijbelen herken ik wel, na vijftig jaar fulltime werken. Nu geniet ik elke dag dat ik geen wekker hoef te zetten en alleen vrijwillige verplichtingen aanga, zoals bezoekers ontvangen in een filmhuis. Daarnaast ga ik er graag op uit. De komst van het nieuwe pensioenstelsel roept bij mij allerlei vragen op. Het huidige pensioen is toch goed geregeld?’

Jan: ‘Inderdaad. We hebben een van de beste pensioenstelsels ter wereld, dus waarom zouden we dat opeens willen veranderen?’

Toine: ‘Het huidige systeem is echt achterhaald en we hebben als maatschappij in de loop der jaren een andere kijk gekregen op pensioenen. Steeds meer huishoudens bestaan uit tweeverdieners en zij wisselen een aantal keren van baan of gaan als zelfstandige verder. Daarnaast speelt de vergrijzing natuurlijk een rol en worden jongeren naar verwachting een stuk ouder. Ook blijven de financiële risico’s groot en dat vraagt allemaal om flexibiliteit.’

Heleen: ‘Moet het opgebouwde kapitaal ook helemaal over naar deze nieuwe regeling?’

Toine: ‘Nee, dat hoeft niet. Wel is het zo dat de sociale partners de intentie hebben uitgesproken om deze waardeoverdracht wel te doen. Dat noemen wij in de pensioenwereld invaren. Het definitieve besluit daarover moet nog worden genomen.’

Heleen: ‘Heb ik daar als gepensioneerde ook zeggenschap over?’

Toine: ‘Volgens het pensioenakkoord wordt ieders persoonlijke pensioenpotje in één keer vastgesteld en is er geen mogelijkheid tot beroep. Voor ons als bestuur is het belangrijk dat het kapitaal evenwichtig wordt verdeeld onder alle deelnemers, dus ook onder de jongeren en de mensen die elders werken, maar wel pensioen hebben opgebouwd bij het fonds. Daarnaast bereiden we ons voor op een solidaire regeling voor UWV met heel veel waarborgen om de risico’s te kunnen spreiden.’

Heleen: ‘Kun je met een individueel pensioenpotje ook zelf bepalen welke financiële risico’s je wilt lopen?’

Toine: ‘Nee, dat kan niet. We kunnen als fonds wel voor verschillende leeftijdsgroepen bepalen hoeveel risico we met de beleggingen nemen. We weten uit onderzoeken dat gepensioneerden van UWV weinig risico willen lopen met hun pensioen en dat jongeren iets meer risico willen en kunnen nemen. Zij hebben nog vele jaren de tijd om eventuele tegenvallers te compenseren en dat geldt natuurlijk niet voor de gepensioneerden.’

Heleen: ‘Heeft u zorgen over de complexiteit van het invoeren van het nieuwe stelsel?’

Toine: ‘Ja. De basisgedachte van iedereen een eigen pensioenpotje is heel simpel, maar met alle uitzonderingen in de wet is het een kerstboom geworden met heel veel verschillende ballen. Het is dus ook moeilijk uit te leggen. Daarnaast staan we als pensioenfondsen voor een administratieve omzetting die we nooit eerder op deze schaal hebben gedaan. We zijn dus al volop aan het voorbereiden om op 1 januari 2026 de geplande overstap te kunnen maken.’

Jan: ‘Met alle rekenregels heb ik het gevoel dat de overgang een black box is waar ik als gepensioneerde geen zicht op heb. Ik heb meerdere werkgevers gehad en dus zullen verschillende potjes ergens samengevoegd worden.’

Toine: ‘Je persoonlijke pensioenvermogen wordt straks door ieder pensioenfonds waar je rechten hebt opgebouwd apart vastgesteld.’

Jan: ‘Als je aan het begin van het pensioen extra geld uit laat keren, betekent dat op latere leeftijdeen lager pensioen voor de rest van je leven, toch?’

Toine: ‘Dat klopt. Dat is ook de reden dat weinig gepensioneerden kiezen voor zo’n hoog-laag-pensioen.’

Heleen: ‘Stel dat ik kom te overlijden: wat gebeurt er met het pensioenpotje van een alleenstaande?’

Toine: ‘Met een naar woord heette dat vroeger “sterftewinst” voor het pensioenfonds. Daar staat tegenover dat het pensioen gegarandeerd is, ook als je ouder dan honderd jaar wordt. In die zin staat er niet letterlijk voor elke gepensioneerde een eigen potje klaar dat leeg kan raken, want de uitkering is levenslang.’

Jan: ‘Ik hoor en lees veel berichten in de media dat bij pensioenfondsen het geld tegen de plinten omhoogklotst. Dat is een onterecht beeld, begrijp ik.’

Toine: ‘Onze buffers zijn niet zo groot. De rente is jarenlang laag geweest, waardoor we voldoende geld in kas moesten houden en niet mochten indexeren. Vorig jaar is de rente gestegen, maar gingen de beurzen wereldwijd onderuit. We hebben wel in twee etappes het pensioen met 10 procent kunnen verhogen. We moeten daarnaast rendement maken om aan al onze toekomstige verplichtingen te kunnen voldoen. Het huidige pensioen is ongeveer het viervoudige van de totale inleg van een deelnemer samen met de werkgever. Over de nieuwe pensioenwet hoor en lees ik trouwens ook allerlei berichten die niet kloppen. Dat is heel vervelend.’

Jan: ‘Ik vind dat pensioenfondsen meer tegengas moeten geven en de kritiek dat ze heel rijk zijn, moeten weerleggen.’

Toine: ‘We blijven volop communiceren, zeker in deze roerige tijd.’

Heleen: ‘Met dit gesprek, de uitleg op de jaarvergadering van de Gepensioneerdenvereniging UWV en via de nieuwsbrieven zijn veel van mijn vragen de afgelopen tijd beantwoord. Ik ben ook gerustgesteld dat de uitvoering zorgvuldig zal zijn.’

Jan: ‘Een pluim vind ik wel terecht. Het pensioenfonds voert zijn taak naar mijn mening prima uit.’

Toine: ‘Dat is fijn om te horen. De komende jaren verandert er best veel met de nieuwe wet, maar voor gepensioneerden ook weer relatief weinig. In de kern blijft alles hetzelfde: werkenden en werkgevers zetten geld opzij, dat wij beleggen en op tijd zullen uitkeren. De winsten en verliezen, die er altijd al zijn geweest, zullen alleen een stuk inzichtelijker worden voor alle deelnemers.’

Heleen Kroon (71) woont in Den Haag en is vijftig jaar voornamelijk als arbeidsdeskundige aan de slag geweest. Zo heeft ze de beoordeling en re-integratie van mensen die deels of helemaal arbeidsongeschikt zijn voor haar rekening genomen. Vijf jaar geleden is zij vanwege functioneel leeftijdsontslag bij UWV gestopt.

Jan Alberts (71) heeft een lange loopbaan achter de rug in het publieke domein. Hij heeft in uiteenlopende functies gewerkt voor onder andere UWV WERKbedrijf. Hij woont in Ouderkerk aan de Amstel en is raadslid voor de PvdA Ouder-Amstel.

Toine van der Stee (66) is van huis uit econoom en voor anderhalve dag in de week werkzaam als bestuursvoorzitter van Pensioenfonds UWV. Hij is directeur geweest van de Blue Sky Group, waar de pensioenen van het KLM-personeel zijn ondergebracht. Van der Stee is ook voorzitter van BPL Pensioen, een fonds dat zich richt op de agrarische en groene sector.


Scheiding en dan?

Wat zijn de rechten van uw voormalige partner na een scheiding? Voor mensen die getrouwd waren of een geregistreerd partnerschap hadden, gelden andere regels dan voor partners die alleen samenwoonden.

In het eerste geval heeft de partner recht op de helft van het ouderdomspensioen dat tijdens het huwelijk of geregistreerd partnerschap is opgebouwd. Daarnaast maakt de ex-partner ook aanspraak op het eventuele partnerpensioen dat in dezelfde periode is opgebouwd.

Het kan zijn dat in de vorm van huwelijkse voorwaarden andere afspraken zijn gemaakt over het pensioen na scheiding. Ook bestaat de mogelijkheid om het ouderdomspensioen helemaal niet te verdelen en dat vast te leggen in een echtscheidingsconvenant.

Bij ongehuwd samenwonen heeft de ex-partner geen wettelijke rechten op een deel van het pensioen. Het is wel mogelijk om gezamenlijk daarover afspraken te maken. Mogelijk is er wel recht op het partnerpensioen dat tijdens het samenwonen is opgebouwd. Dat moet dan vastgelegd zijn bij de notaris via een samenlevingscontract. Voor de voorwaarden en het melden van het einde van het samenleven staat op de website meer informatie.

Pensioenfonds UWV hoort graag binnen 2 jaar na scheiding hoe het pensioen verdeeld wordt en hoe wij de betaling aan de ex-partner gaan uitvoeren. Daarvoor is een mededelingsformulier bij scheiding beschikbaar op uwvpensioen.nl/scheiden.

Service en informatie


Nabestaandenpensioen

Bij overlijden krijgen partner en kinderen een nabestaandenpensioen, oftewel het partnerpensioen en het wezenpensioen. Het nabestaandenpensioen loopt door zolang de partner leeft. Kinderen krijgen het wezenpensioen tot ze 18 jaar zijn of tot hun 27e, zolang ze een opleiding volgen.

Het partnerpensioen geldt voor mensen die voor het overlijden getrouwd waren of een geregistreerd partnerschap hadden. Daarnaast kan het partnerpensioen ook vastgelegd zijn in een samenlevingscontract. Partners en kinderen moeten zelf het nabestaandenpensioen na overlijden aanvragen. Daarvoor stuurt uw fonds binnen enkele dagen na het overlijden een aanvraagformulier. Pensioenfondsen krijgen automatisch bericht van het overlijden, tenzij iemand in het buitenland woont en daar overlijdt. De hoogte van het partner- en wezenpensioen is online te bekijken met de juiste inloggegevens: uwvpensioen.nl/overlijden.


Betaaldata

  • 23 mei 2023

  • 22 juni 2023

  • 24 juli 2023

  • 23 augustus 2023

  • 21 september 2023

  • 23 oktober 2023

  • 23 november 2023

  • 21 december 2023


Contact

De pensioendesk is maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur telefonisch bereikbaar op

050 582 79 77. Een e-mail sturen kan naar info@uwvpensioen.nl. Veelgestelde vragen worden ook op de website uwvpensioen.nl beantwoord. Mochten onze experts telefonisch niet direct een antwoord kunnen geven, dan maken ze samen met u een terugbelafspraak.


Pensioen in cijfers

Hoeveel deelnemers heeft uw pensioenfonds en wat betalen we uit aan ouderdomspensioen? We zetten voor u een aantal kerncijfers op een rij. Meer vindt u terug in ons jaarverslag: www.uwvpensioen.nl/jaarverslagen. Vanaf juni vindt u daar het jaarverslag over 2022. 

Er waren eind 2022 bij
Pensioenfonds UWV
59.795
deelnemers geregistreerd

Daarvan waren er
16.782
gepensioneerden en mensen
die prepensioen ontvangen

We betaalden
€ 180.307.000
aan ouderdoms-
pensioenen uit

We betaalden
€ 25.259.000
aan partner-
pensioenen uit

We betaalden
€ 441.000
aan wezen-
pensioenen uit

We betaalden
€ 5.036.000
aan pre-
pensioenen uit

We betaalden
€ 4.857.000
aan arbeidsongeschikt-
heidsuitkeringen uit

We betaalden
€ 626.000
aan ANW-
aanvulling uit

Ons gemiddelde
beleggingsrendement
in 2022: -17,9%
de afgelopen 5 jaar: 1,8%

Voorzieningen:
6.630,3
(in miljoenen euro)

Eigen vermogen:
1.197,4
(in miljoenen euro)

Wij zijn er voor je.

Heb je vragen over je pensioen? Of wil je een wijziging doorgeven? Ons team staat voor je klaar.

Maandag t/m vrijdag
09:00 uur tot 17:00 uur

Bel ons op (050) 582 79 77

Stuur ons een mail op:
info@uwvpensioen.nl