Pensioen & U

Nummer 17 - juni 2024

Openingsartikel

Nieuwsberichten
• Overleg
• Onderzoek
• Nieuwe regeling pensioen
• Jaarverslag
• Financieel
• Toezicht houden

Thema artikel

Interview
Guido de Kanter
en Niko Keijzer

Service en informatie
• Pensioen in het buitenland
• App mee
• Ongehuwd samenwonen
• Loonheffingskorting
• Betaaldata
• Contact

Pensioen & U

Nummer 17 - juni 2024

Openingsartikel

Zorgvuldigheid boven snelheid in aanloop naar nieuwe pensioenregeling

Het overschakelen naar de nieuwe pensioenregeling is uiterst ingewikkeld en veelomvattend. Voor Pensioenfonds UWV, werkgever en vakbonden reden om meer tijd te nemen voor de invoering van het nieuwe stelsel. We kiezen voor zorgvuldigheid, zodat we alles in een keer goed doen.

Vorig jaar is de nieuwe pensioenwet in Nederland ingegaan. Pensioenfonds UWV krijgt daardoor de komende jaren een nieuwe regeling. Het bestuur van Pensioenfonds UWV, de werkgever en vakbonden hebben samen besloten niet langer te streven naar de beoogde ingangsdatum van de nieuwe regeling van 1 januari 2026. De overstap zal nu op z’n vroegst op 1 januari 2027 en uiterlijk 1 januari 2028 plaatsvinden.

‘Het moet in één keer goed gaan en dat betekent dat zorgvuldigheid boven snelheid gaat’, licht Toine van der Stee, bestuursvoorzitter van het fonds, toe. ‘We hebben weinig ruimte om fouten te maken, want je kunt de nieuwe verdeling van het pensioen niet zomaar een paar weken later weer terugdraaien. We moeten veel beslissingen nemen, veel regelen en de nieuwe wetgeving is heel ingewikkeld. Ook is de druk op alle partijen die we nodig hebben bij de overgang groot.’

Hamvraag is wat één of maximaal twee jaar uitstel van de nieuwe pensioenregeling betekent voor deelnemers van het pensioenfonds. Op het eerste gezicht weinig. De gevolgen zijn pas duidelijk bij de start, als iedereen een individueel pensioen krijgt. Het is volgens deskundigen nog veel te vroeg om daar allerhande berekeningen op los te laten die deelnemers meer duidelijkheid kunnen geven.

Waar de bestuursvoorzitter samen met werkgever en vakbonden op aanstuurt, is een zachte landing. Maar ‘in het verleden behaalde resultaten bieden geen garanties voor de toekomst’.  Van der Stee: ‘We staan er nu als fonds goed voor, maar we hebben geen invloed op de economische ontwikkelingen zoals de rente, en die bepaalt mede hoeveel kapitaal we te verdelen hebben.’

Het zit Van der Stee dan ook dwars dat er makkelijk gezegd wordt dat ‘iedereen er met de nieuwe regeling op vooruitgaat’. ‘Het hele idee van de nieuwe regels is dat het pensioen gaat meebewegen met het economische tij. Als het tij meezit, kunnen de pensioenen sneller omhoog. Rijkdom kun je best makkelijk met elkaar verdelen, maar hoe verdeel je armoede? Op die vraag moeten we als fonds, werkgever en vakbonden ook een antwoord hebben.’

Meer of minder risico

In het najaar hoopt het fonds de puntjes op de i te zetten van het zogeheten transitieplan. Daarin wordt de inhoud van én route naar de nieuwe pensioenregeling vastgelegd. Sociale partners staan daarbij voor tal van dilemma’s, weet de bestuurder. ‘Hoe gaat de leeftijdsgroep van 40 tot 55 jaar gecompenseerd worden? Zij hebben jarenlang meebetaald voor de pensioenen van ouderen, maar in de nieuwe situatie gaan jongeren dat niet voor hen doen. Het is echt een balanceeract en dat willen we met alle betrokken partijen heel zorgvuldig vormgeven’, zegt de bestuursvoorzitter.

De nieuwe wetgeving is erg ingewikkeld en moeilijk te doorgronden, oordeelt Van der Stee. ‘Regelmatig komt wel iemand tot een nieuw inzicht over de exacte uitwerking.’ Een andere reden voor een latere overstap is dat elk pensioenfonds in Nederland zich in hetzelfde tijdsbestek voorbereidt op de overgang en dat er maar een handjevol pensioenuitvoerders zijn en de specialisten overvraagd worden. De voorbereiding vergt heel veel werk en tal van scenario’s moeten berekend worden met aangepaste ingewikkelde wiskundige modellen’, zegt Van der Stee. ‘We willen graag eerst zien dat dit goed gaat.’

De nieuwe pensioenregeling kent twee varianten. Voorlopig hebben werkgever UWV en vakbonden een voorkeur uitgesproken voor een regeling waarbij er nog steeds sprake blijft van collectief delen van risico’s, zoals arbeidsongeschiktheid of overlijden. Risicodeling draagt bij aan een stabiel pensioen. De bestaande pensioenaanspraken en -rechten zullen naar verwachting omgezet worden naar gereserveerde persoonlijke pensioenvermogens. Vooral voor jongere deelnemers kan een fonds wat meer risico gaan nemen met beleggingen, omdat ze simpelweg meer tijd hebben om eventuele verliezen goed te maken en kapitaal op te bouwen.

Meer geld in kas

Iedereen met een pensioen bij UWV krijgt op een en dezelfde dag een individueel potje toegewezen, zo schrijft de nieuwe wet voor. Bij de overstap naar de nieuwe regeling is dus de economische situatie op dát moment cruciaal. Nu staat Pensioenfonds UWV er prima voor, met een dekkingsgraad van rond de 120 procent. Dat betekent dat er meer geld in kas zit dan nodig is om aan alle toekomstige verplichtingen van alle deelnemers te voldoen. ‘Het kan straks een beetje gaan vriezen of een beetje dooien’, voorspelt de bestuursvoorzitter.

Volgens Van der Stee vindt er goed overleg plaats met allerlei belangenorganisaties, inclusief gepensioneerdenvereniging GVU. Het pensioenfonds werkt plannen uit om grote financiële schommelingen rond de overstap te voorkomen. ‘Hiervoor zijn verschillende mogelijkheden. Die onderzoeken we momenteel.’

‘Als je bijna met pensioen gaat, kan het uitstel van de nieuwe regels iets meer gevolgen hebben’, vervolgt de bestuursvoorzitter. ‘Dat hangt van verschillende omstandigheden af. Je kunt dan besluiten om eerder of juist iets later met pensioen te gaan. We doen natuurlijk onze uiterste best om alle deelnemers bijtijds op de hoogte te brengen, alleen: zover zijn we gewoonweg nog niet met het maken van beslissingen.’

Toine van der Stee (67) is bestuursvoorzitter van Pensioenfonds UWV. Sinds 1 januari bekleedt hij dezelfde functie bij Pensioenfonds Hoogovens wat voor (oud-)medewerkers van Tata Steel in het leven is geroepen. Hij is econoom en 16 jaar directeur geweest bij Blue Sky Group, met pensioenfondsen van onder andere Philips, SNS Reaal en KLM als klant. Van der Stee is inmiddels zelf ook met pensioen.


Nieuwsberichten

Overleg

Op weg naar een nieuwe pensioenregeling

Op dit moment overleggen werkgever UWV en de vakbonden over de details van de nieuwe pensioenregeling van Pensioenfonds UWV. Als de sociale partners het eens zijn, kan Pensioenfonds UWV u meer vertellen over wat de verandering voor u betekent.

Geef uw e-mailadres aan ons door, als u dat nog niet hebt gedaan. Dan mist u geen belangrijke informatie over uw pensioen. We houden u op de hoogte over de stappen die Pensioenfonds UWV zet op weg naar de nieuwe pensioenregeling. Kijk ook regelmatig op de themapagina op onze website voor het laatste nieuws. Via de tijdlijn op onze website houden we u op de hoogte van alle ontwikkelingen.

Ga voor meer informatie en om uw e-mailadres door te geven naar: uwvpensioen.nl/nieuw-pensioenstelsel/blijf-op-de-hoogte


Onderzoek

Een ruime voldoende voor ons duurzaam beleggingsbeleid

Ongeveer twee derde van de deelnemers aan ons onderzoek vindt het belangrijk of heel belangrijk dat we duurzaam beleggen. Maar zeker niet iedereen is ook bekend met het duurzaam beleggingsbeleid van Pensioenfonds UWV. Bijna twee derde van de respondenten geeft aan niet bekend te zijn met het gevoerde beleid.

Vorig jaar vroegen we u om mee te doen aan een onderzoek. We wilden graag weten of u het belangrijk vindt dat we duurzaam beleggen en wat uw mening is over ons duurzaam beleggingsbeleid.

Van de mensen die wel bekend zijn met ons duurzaam beleggingsbeleid krijgen we een ruime voldoende hiervoor: een 7,0. Van deze groep geeft bijna de helft aan dat we op dit moment voldoende doen aan duurzaam beleggen.

Voor onze communicatie over het duurzaam beleggingsbeleid geeft u ons een 6,5. De deelnemers aan het onderzoek die bekend zijn met ons duurzaam beleggingsbeleid willen in ieder geval graag op de hoogte blijven. En het liefst vooraf informatie krijgen over grote veranderingen in het beleggingsbeleid.


Nieuwe regeling pensioen

Webinars over de toekomst van uw pensioen

Een nieuwe pensioenregeling zorgt voor veranderingen. Maar wat wordt anders en wat blijft hetzelfde? We vertellen u graag meer tijdens onze webinars:

▪ 18 juni  - Waarom zijn er nieuwe regels voor pensioen?uwvpensioen.nl/webinars

▪ 25 juni - Nabestaandenpensioen in de nieuwe regeling

Wilt u de webinars bekijken? Ga naar de website: uwvpensioen.nl/webinars


Jaarverslag

‘Bouwen aan de toekomst’

Binnenkort publiceert Pensioenfonds UWV het jaarverslag over 2023. Dit jaar is het thema ‘Bouwen aan de toekomst’.

Voor 2023 kijken we terug op een goed beleggingsjaar. Dit is vooral veroorzaakt door gestegen rente op de kapitaalmarkt. Hadden we in 2022 nog te maken met een negatief rendement van -17,9 procent, in 2023 is het rendement weer positief: 8,4 procent. Door versoepelde regels voor het verhogen van pensioenen en de gestegen dekkingsgraad konden we begin 2023 de pensioenen van onze gepensioneerden verhogen.

In het jaarverslag staat een uitgebreid overzicht en uitleg over de financiën. Omdat het jaarverslag taaie kost is, publiceren we verschillende versies met overzichten en samenvattingen. Zo leest u sneller waar wij als Pensioenfonds UWV mee bezig zijn. Alle jaarverslagen vindt u op: uwvpensioen.nl/jaarverslagen.


Financieel

Beleidsdekkingsgraad en actuele dekkingsgraad

De dekkingsgraad geeft aan hoe we er financieel voorstaan. Het bestuur baseert zijn beleid op de beleidsdekkingsgraad. De beleidsdekkingsgraad is het gemiddelde van de actuele dekkingsgraden van de laatste twaalf maanden. Op 31 december 2023 was onze beleidsdekkingsgraad 121,2 %. Iedere maand berekenen we onze dekkingsgraad. Onze dekkingsgraad is 121,1% (april 2024).

Meer informatie over onze financiële situatie, de actuele dekkingsgraad leest u op uwvpensioen.nl/financiële-situatie


Toezicht houden

Het Verantwoordingsorgaan van Pensioenfonds UWV

Het Verantwoordingsorgaan (VO) van Pensioenfonds UWV speelt een belangrijke rol binnen het pensioenfonds. De leden zijn als het ware de stem van de mensen die aangesloten zijn bij het fonds. Het verantwoordingsorgaan is een orgaan waar het bestuur verantwoording aan aflegt. Het VO heeft de bevoegdheid om een oordeel te geven over het handelen van het bestuur, over het uitgevoerde bestuursbeleid en over beleidskeuzes voor de toekomst. Het verantwoordingsorgaan heeft op grond van de wet ook enkele adviesrechten, zoals over het communicatiebeleid van het fonds.

De leden van het VO worden gekozen door iedereen die pensioen opbouwt, vroeger pensioen opbouwde of pensioen krijgt van Pensioenfonds UWV. Het VO zorgt ervoor dat beslissingen van het fonds in het belang zijn van iedereen die met het fonds te maken heeft. Denk aan werknemers, gepensioneerden en werkgevers.

De belangrijkste taken van het VO zijn:

▪ toezicht houden op het beleid van het pensioenfonds

▪ het bestuur van het pensioenfonds adviseren

▪ waar nodig kritische vragen stellen

Met de komst van een nieuwe pensioenregeling gaat er veel veranderen. We willen de komende tijd via onze digitale nieuwsbrieven en de website laten zien wat het VO allemaal doet rondom het nieuwe pensioen.


Thema artikel

De hoogte van uw pensioen kan ieder jaar een beetje veranderen

In de aanloop naar de nieuwe regels voor pensioen staan we stil bij een aantal veranderingen. Een van de meest besproken wijzigingen wordt wel het ‘meebewegen met de economie’ genoemd. Gaat het economisch voor de wind, dan kunnen de pensioenen sneller omhoog. De keerzijde is: ze kunnen ook wat omlaag. Daarom worden nu allerlei keuzes gemaakt om schommelingen op te vangen.

De nieuwe regels zorgen ervoor dat pensioen eerder gaat meebewegen met de economie: als het goed gaat met de economie, gaan de pensioenen omhoog. Gaat het slechter met de economie? Dan is er een kans dat uw verwachte pensioen omlaaggaat. Het is de verwachting dat de pensioenen vaker en eerder omhooggaan dan nu.

Bent u al met pensioen, dan beweegt het pensioen zo min mogelijk mee. Maar uw pensioen kan wel elk jaar een beetje veranderen. De nieuwe regels zorgen er wel voor dat de bewegingen minder groot worden als u (bijna) met pensioen bent. Het pensioen van een jongere werknemer heeft namelijk meer tijd om tegenvallers in de beleggingen op te vangen dan dat van oudere werknemers.

Als u met pensioen bent, blijven we voor u beleggen. De hoogte van uw pensioen staat hierdoor niet vast, maar is afhankelijk van onze beleggingsresultaten. Verder heeft de gemiddelde levensverwachting in Nederland invloed. Want hoe ouder mensen worden, hoe langer we pensioen uitbetalen. Ook de rente heeft ieder jaar invloed op de hoogte van uw pensioen. Belangrijk om te weten: u krijgt altijd pensioen, hoe oud u ook wordt.

Om de kans dat ingegane pensioenen moeten worden verlaagd zo klein mogelijk te maken, wordt in de nieuwe regeling een reserve gevormd. Die reserve vullen we met overrendement. Als het goed gaat met de beleggingsresultaten gaat een deel daarvan dus naar de reserve. Daarnaast wordt de reserve aan de start van de nieuwe regeling gevuld.

In de nieuwe regeling hoeven we niet meer van die hoge buffers aan te houden zoals nu. Een deel van de vrijval van deze buffers gebruiken we om de reserve eenmalig te vullen. En verwachten we dat uw pensioen omlaaggaat, dan vullen we uw pensioen dus aan uit die reserve – zolang we deze reserve hebben. Kortom, als u pensioen ontvangt, zorgen we ervoor dat uw pensioen zoveel mogelijk gelijk blijft. Alle pensioenen passen we één keer per jaar met hetzelfde percentage aan.

Dat we voor u beleggen verandert niet als we overgaan naar de nieuwe regels. U hoeft niet zelf te gaan beleggen of keuzes te maken. We blijven ook collectief beleggen. Dat betekent dat we de pensioenpotten van alle deelnemers samen beleggen. Dit betekent lagere kosten, betere spreiding van de beleggingen en meer kans op hogere opbrengsten. Het doel is om rendement te behalen dat nodig is voor een goed pensioen voor alle deelnemers: jong en oud en nu en in de toekomst.

Bij het beleggen kijkt het pensioenfonds naar het totaalplaatje en naar de lange termijn. Zo zorgen we voor een goede balans tussen risico en rendement. Daarnaast blijven we onze beleggingen spreiden. Pensioenfonds UWV belegt de premies op verschillende manieren: in (duurzame) aandelen, obligaties, vastgoed en andere categorieën voor beleggingen. We beleggen wereldwijd in veel verschillende sectoren. Als we overgaan naar de nieuwe regels voor pensioen blijven we onze beleggingen zorgvuldig kiezen en blijven we alert op risico’s. Met als doel een goed en duurzaam pensioen.


Interview
Guido de Kanter en Niko Keijzer

‘De GVU is de stem van de gepensioneerden bij de overgang naar het nieuwe stelsel’

Via het hoorrecht maakt gepensioneerdenvereniging GVU zich sterk voor de gepensioneerden in de nieuwe pensioenregeling voor Pensioenfonds UWV, vertellen bestuursleden Guido de Kanter en Niko Keijzer. Het is een belangrijke reden – maar zeker niet de enige – om als gepensioneerde lid te worden van de GVU, stellen de twee.

Op 1 juli 2023 is de Wet toekomst pensioenen ingegaan. Vakbonden en de werkgever maken nu afspraken over de nieuwe pensioenregeling voor Pensioenfonds UWV. Vóór 1 januari 2025 zijn zij wettelijk verplicht een transitieplan te maken. In het transitieplan staat welke stappen worden gezet, welke partijen daarvoor verantwoordelijk zijn en hoe het vermogen van het fonds wordt verdeeld. Verschillende belangen spelen hierbij een rol, ziet ook de gepensioneerdenvereniging. Via de GVU kunt u over dit plan meepraten.

Hoe kan de GVU hierin invloed uitoefenen?
Guido: ‘Wij zijn in afwachting van het concepttransitieplan. Over het transitieplan hebben wij hoorrecht. Wij komen met een oordeel. Wettelijk is geregeld dat de sociale partners in ieder geval onderbouwd moeten verantwoorden waarom ze aspecten die wij daarin aandragen wel of niet overnemen. Als ze van mening zijn dat die niet stroken met een evenwichtige benadering van alle belangengroepen, dan hebben zij de ruimte om ons oordeel niet te volgen. Overigens vinden ook wij een evenwichtige belangenbehartiging van groot belang.’

Hoe komen jullie tot een afgewogen oordeel?
Niko: ‘Als bestuur zijn we erg druk met de transitie. En met de vraag: wat moet onze inbreng op welk moment zijn? We hebben onze leden gevraagd voor een klankbordgroep, die nu bestaat uit twaalf mensen door het hele land. De klankbordgroep wordt goed geïnformeerd en helpt ons stukken door te spitten en voorziet ons van input om uiteindelijk ons oordeel te geven. Ook de leden houden we goed op de hoogte, onder andere via de ledenvergadering. Als het concepttransitieplan wordt opgeleverd, claimen wij één tot twee maanden om dat met onze leden en anderen te kunnen doorspitten en dan met een oordeel te komen. In een extra algemene ledenvergadering zullen we onze inbreng uitleggen en onze leden daarvoor mandaat vragen.’

Maar jullie hebben vast nu al een visie?
Niko: ‘Absoluut. Wij zijn voor een evenwichtige verdeling van het pensioenvermogen, maar we vragen specifiek aandacht voor de verliezen die gepensioneerden hebben geleden. Van 2008 tot 2022 zijn de pensioenen niet gestegen, met als gevolg een fors koopkrachtverlies. Dat geldt overigens ook voor actieven, maar die hebben nog de mogelijkheid om hun pensioen aan te vullen. Als er meer in kas blijkt te zitten dan nodig is om de pensioenafspraken te kunnen financieren, dan vinden wij als gepensioneerdenvereniging compensatie voor dat koopkrachtverlies voor gepensioneerden topprioriteit. Over onze visie hebben we een position paper gestuurd naar de sociale partners en het pensioenfonds. De compensatie voor mensen tussen 38 en 55 jaar, die de gevolgen moeten dragen van de afschaffing van de doorsneepremie, is ook heel belangrijk. Maar voor ons is het geen vanzelfsprekendheid dat dit wordt gefinancierd uit het fondsvermogen. Kijk hiervoor wat ons betreft ook eens naar de andere mogelijkheden die de wet biedt: financieren uit de premie of bijstorten door de werkgever.’

Wat kunnen gepensioneerden het beste doen?
Niko: ‘In tegenstelling tot individuele gepensioneerden hebben gepensioneerdenverenigingen in de nieuwe wet wel een stem gekregen. Dat is een belangrijke reden voor gepensioneerden om lid te worden van de GVU. Wij zijn lid van de koepel van gepensioneerdenverenigingen en we laten ons ook door hen ondersteunen. Uit het voorgaande blijkt wel dat we niet over één nacht ijs gaan bij onze beoordeling van het transitieplan.’

Guido: ‘Als vereniging willen we daarnaast onze netwerkfunctie verstevigen. UWV-gepensioneerden moeten elkaar kunnen ontmoeten via onze vereniging en daar doen we veel voor. We hebben in januari bijvoorbeeld een ledenbijeenkomst georganiseerd, die tot doel had de mensen te informeren over de toekomst van het pensioen, maar tegelijkertijd veel aandacht gaf aan de mogelijkheid om elkaar te ontmoeten. Dat is erg gewaardeerd. We willen dat graag voortzetten en dan meer op locatie, zodat mensen niet zover hoeven te reizen en meer kans hebben oud-collega’s te ontmoeten. Bovendien willen we graag voor wederzijdse informatieuitwisseling voeling houden met zoveel mogelijk gepensioneerden.

De contributie is slechts 1 euro per maand. Lid worden gaat heel eenvoudig via gvu@hetnet.nl. We willen het lidmaatschap laagdrempelig houden, zodat zoveel mogelijk mensen lid kunnen worden.’

Guido de Kanter

Guido (73) is bestuurslid van de GVU, met als aandachtsveld vooral de sociale functie van de vereniging. Bij UWV was hij werkzaam als medisch adviseur juridische dienst / verzekeringsarts.
Hij is getrouwd en heeft vier kinderen.

Niko Keijzer

Niko (69) is secretaris van de GVU. Bij UWV was hij 22 jaar arbeidsdeskundige. Daarnaast was hij lid van de Ondernemingsraad en secretaris van de Onderdeelcommissie SMZ. Hij is getrouwd en heeft twee zoons en drie kleinkinderen.


Pensioen in het buitenland

Woont u in het buitenland en krijgt u pensioen? Wij vertellen u graag wat u moet weten en hoe het zit met uw belastingaangifte. Misschien moet u in het land waar u woont en ook in Nederland loonbelasting betalen over uw pensioen.

  • Sinds 1 januari 2020 bent u als UWV’er ambtenaar in de zin van de Ambtenarenwet 2017.

  • Hierdoor betaalt u in Nederland belasting over uw pensioenuitkering van Pensioenfonds UWV, ook als u buiten Nederland woont.

  • Dit geldt alleen voor pensioen dat u vanaf 1 januari 2020 bij ons hebt opgebouwd.

  • Over het pensioen dat u vóór 1 januari 2020 bij ons opbouwde, betaalt u géén belasting als u in het buitenland woont. Die belasting betaalt u dan in het land waar u woont.

Om te voorkomen dat u dubbel belasting betaalt, vraagt u vrijstelling aan bij de Belastingdienst. U hebt daarvoor ons loonheffingennummer nodig: 811791221 L01.

Niet alle gegevens krijgen wij automatisch door. Sommige moet u zelf doorgeven. Verhuist u in of naar het buitenland? Geef dan uw nieuwe woonadres door aan de Registratie Niet-Ingezetenen (RNI) via rijksoverheid.nl. Wij krijgen dan automatisch uw nieuwe adresgegevens in het buitenland.

Service en informatie


App mee met Pensioenfonds UWV

Bij Pensioenfonds UWV vinden we uw mening belangrijk. We zijn begonnen met een WhatsApp-panel. Als lid van het WhatsApp-panel geeft u, samen met andere gepensioneerde deelnemers, uw mening over de communicatie van het pensioenfonds. En we leggen u ongeveer tweemaal per maand zaken voor. Zoals campagnes, e-mails of nieuwsbrieven die we versturen. Op die manier hebben we nauw contact. En kunt u makkelijker uw mening met ons delen.

Wilt u ook meedoen en meepraten over uw pensioen? We zoeken nog deelnemers voor de groep, dus meld u aan! Stuur een e-mail naar communicatie@uwvpensioen.nl en vermeld daarbij: WhatsApp-panel. Dan nemen we contact met u op.


Ongehuwd samenwonen: meld uw partner aan

Woont u samen met uw partner, maar bent u niet getrouwd? En heeft u ook geen geregistreerd partnerschap? Meld uw partner dan bij ons aan. Als u overlijdt, dan krijgt uw partner pensioen van ons. Dat heet partnerpensioen. Bent u al met pensioen en krijgt u een nieuwe partner? Dan hoeft u hem of haar niet bij ons aan te melden. Uw nieuwe partner heeft namelijk geen recht op partnerpensioen als u overlijdt.


Loonheffingskorting op ‘ja’ of op ‘nee’?

Iedereen die een uitkering krijgt heeft er recht op: loonheffingskorting. Dit is een korting waardoor u minder belasting en premies voor volksverzekeringen betaalt.

Maar: u mag slechts op één inkomen of uitkering deze korting toepassen. Meestal is het zo dat u de hoogste korting krijgt als u deze toepast op uw hoogste inkomen. Daarom kan het raadzaam zijn om bij een lager inkomen de loonheffingskorting op ‘nee’ te zetten. De Belastingdienst telt alle inkomsten op en kijkt vervolgens of u in een jaar te weinig of te veel belasting heeft betaald over uw totale inkomen.

Kortom: als u meerdere inkomens of uitkeringen heeft, kunt u de loonheffingskorting meestal op ‘ja’ zetten bij uw hoogste inkomen.


Betaaldata

Deze data ontvangt u pensioen:

▪ 24 juni 2024

▪ 23 juli 2024

▪ 22 augustus 2024

▪ 23 september 2024

▪ 23 oktober 2024

▪ 21 november 2024

▪ 23 december 2024


Contact

Hebt u vragen over uw pensioen of wilt u iets aanpassen?  Wij staan u direct te woord. En kunnen we de vraag niet meteen beantwoorden? Dan maken we samen met u een terugbelafspraak. De pensioendesk is maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur telefonisch bereikbaar op 050 582 79 77. Een e-mail sturen kan naar info@uwvpensioen.nl. Goed om te weten: u vindt het antwoord op veelgestelde vragen ook op onze website: uwvpensioen.nl

Wij zijn er voor je.

Heb je vragen over je pensioen? Of wil je een wijziging doorgeven? Ons team staat voor je klaar.

Maandag t/m vrijdag
09:00 uur tot 17:00 uur

Bel ons op (050) 582 79 77

Stuur ons een mail op:
info@uwvpensioen.nl